Používáte Facebook nebo Facebook používá vás?

Už několik měsíců laboruji s tím, jak efektivně používat Facebook, tak aby Facebook efektivně nepoužíval mě.

Dlouho se mně to nedařilo, ale konečně se mně podařilo dosáhnout stavu kdy:
– Jsem na Facebooku max 30 minut denně a to přesně v době, kdy já chci.
– Nestane se mně, že se kvůli Facebooku začtu do článků, který pro mě ve skutečnosti nemají žádný význam.
– Nestane se mně, že trávím produktivní čas sledováním videí 
– Jsem stále v kontaktu s přáteli
– Mám přehled, o tom co se děje
– Získávám informace od vybraných osobností z oboru

Jak na to?
Celý problém Facebooku pro uživatele tkví v tom, že zatímco mozek uživatele si myslí, že Facebook je o kontaktu s přáteli a kamarády, tak ve skutečnosti Facebook využívá jeho pozornosti, tu dál prodává a zahlcuje mozek uživatele, krade jeho čas a vyprazdňuje jeho peněženku. Dá se s tím zatočit poměrně jednodušše – díky různým vylepšením, ať už v nastavení Facebooku nebo skrz externí doplňky prohlížeče omezit Facebooku možnost řídit to, kam na Facebooku půjde naše pozornost.

V praxi to znamená:
– V telefonu smazat aplikaci Facebook a ponechat si pouze Messenger
– Pokud potřebuji komunikovat přes Messenger a jsem na PC, tak se naučit chodit na web messenger.com
– Mít na Facebook (nikoliv na messenger.com) speciální prohlížeč, který nepoužívám na nic jiného (v mém případě Chrome). V hlavě jsem si spojil Chrome s nebezpečím toho, že mně Facebook bude krást čas. Pomáhá to.
– Nainstalovat si doplněk Facebook News Feed Eradicator, který místo feedu zobrazí inspirativní citát – toto je extrémně důležité. Když nemám facebook eradicator, tak můj mozek automaticky začne číst feed a scroolovat níže a níže a tím ztrácet čas i ve chvíli, kdy potřebuji jít na Facebook jen pro jednu informaci. 
– Jak tedy zobrazit příspěvky od přátel? Facebook má funkcionalitu “Friend Lists” – najdete v levém panelu, ve které si vytvoříte seznamy přátel. Mám tam seznam All a Pages. Do All přidávám každého nového facebook kamaráda (je potřeba to dělat ručně) a do Pages přidávám každou stránku, kterou chci sledovat. Výhoda tohoto přístupu je v tom, že v seznamech přátel se NEZOBRAZUJÍ reklamy. Ano. Několik měsíců jsem neviděl Facebook reklamu.

Výsledek je, že Facebook mně začal připadat dost nudný a beru ho jen jako zdroj informací, které přelouskám do 15-30 minut denně. Už nemám ani potřebu tam tolik chodit a trávit tam čas. Typicky tam chodím, když už nechci být v ten den produktivní. Některé dny tam nejdu vůbec. Zároveň mi to nebrání komunikovat s přáteli přes messenger.