Výpisek z knihy Síla Hotentota

Síla hotentota je kniha od českého podnikatele Petra Kovaříka. Popisuje v ní jeho cestu od obchodníka s auty k podnikateli, který se svými společníky buduje jejich čokoládový sen. Jejich impérium. Sám však dodává, že mu připadá, že jim k tomu impériu ještě něco chybí, že zatím mají pouze nedotažené impéri-. Vtip a pokora knize nechybí. Od začátku mně bylo jasné, že toto je autentická kniha napsaná od srdce. Kniha, která slouží jako inspirace pro české podnikatele, dále pro ty kteří se teprve podnikat chystají nebo pro kohokoliv, kdo hledá sám sebe a životní štěstí.

Tato kniha je inspirace, která ukazuje, že lze podnikat od srdce, férově, s vášní, udržitelně a zároveň se tím dobře uživit. Při čtení jsem si připadal jako u obrovského švédského stolu, kde je spoustu na výběr. Mnoho myšlenek, příběhů a příkladů. To mně však zároveň trochu frustrovalo. Mnohem radši bych knihu, která má jednu až tři velké myšlenky rozebrané do větší hloubky protknuté jednou jasnou spojovací linií.

Kromě opravdovosti má kniha další velmi silnou stránku a tou je praktičnost. Najdete zde mnoho cvičení, které během čtení můžete vyzkoušet. I tento oběžník je velmi praktický, a proto jedno z těchto cvičení rovnou přikládám. 

Televize a internet 

Můžu se pokládat za šťastného člověka. Už osm let nemám televizi. Neztrácím čas tím, že bych seděl u večerních zpráv a konzumoval je tak jako někteří lidé, kteří v 18.55 nejprve najedou na ty na Primě, pak plynule zkouknou ty na ČT a v 19.30 se přesunou na Novu, která jim vydrží až do čtvrt na  devět. Nenasávám tak hromady negativních informací. A  vlastně ani těch manipulativních, které jsou do éteru vypouštěny rovnou s vysvětlujícím komentářem proto, abychom si náhodou neudělali svůj vlastní názor. Mám samozřejmě Facebook a LinkedIn a tam trávím asi víc času, než bych si přál. Ale tyto služby zároveň vnímám jako prostředek k tomu, jak efektivně komunikovat se světem. Proto je využívám. Myslím si totiž, že pokud člověk má nebo chce ostatním něco říct a nevyužije k tomu efektivní komunikační prostředky, kterými tyto služby bezesporu jsou, jde zase jen o demonstraci toho, že není schopen určité věci smysluplně řešit (případně toho, že je s prominutím blb). Média, která místo zpravodajství produkují manipulativní propagandu a  názorovou masírku, mají díky tomu nezanedbatelnou moc. A  to i  nad každým, koho tím, jak zaplevelují veřejný prostor, ovlivňují. Je jen na vás, co si vyberete. Jestli variantu žít v iluzi o jediné pravdě, kterou vám naservírují takzvaně hodná a  pečující média (i  když si každé z  nich přežvýká fakta po svém), a tím odevzdat svou schopnost uvažovat (která je v podstatě vaší osobní mocí nad světem lži a manipulace) do rukou jiných lidí, nebo variantu zůstat svým pánem, uchovat si možnost rozhodnout se, jestli pro mě z fakt vyplývá něco dobrého, či naopak. Zůstat tím, kdo si svou moc hlídá a kdo ji má neustále u sebe. Zkuste chvíli přemýšlet o tom, co je vám bližší a proč. Zároveň s tím můžete vyzkoušet cvičení Týden bez technologií.

Cvičení: 

Týden bez technologií vám pomůže očistit se od závislosti na dopaminu. Nebuďte na  sociálních sítích. Mobil používejte pouze pro pracovní účely a výhradně k telefonování. Maximálně zavolejte lidem, s nimiž jste už hodně dlouho nemluvili a neměli na ně čas. Uvidíte, jak se po takovém týdnu budete cítit odpočatě. Jinou z populárních variant, kterou já osobně považuju za velice cool, je jít na týden do tmy. Ideální očista. Znamená to, že se necháte na týden zavřít do tmy a nemáte možnost nikomu psát, volat. Jste tam jen vy a tma.