Metodou cukr a bič zabíjíte vnitřní motivaci lidí a limitujete výkon vašeho týmu

Cukr a bič je metoda dosahování týmových výsledků založená převážně na externí motivaci.

Největší problém této metody je fakt, že váš tým je výrazným způsobem limitován vámi samotnými.

Dosáhnete sice nějakých výsledků, ale nebudou to výsledky, které by vás ohromily a překvapily.

Pokud chcete dosáhnout výrazně větších výsledků, tak se zaměřte na vytváření prostředí, ve kterém lidé sami od sebe chtějí a mohou uspět.

Jaké jsou charakteristiky takového prostředí?

  • Můj šéf se zajímá o to, jak se mám, jak se mi daří a co potřebuji k tomu, abych uspěl.
  • Vím, že je bezpečné otevřeně říct, co si myslím.
  • Mohu dělat chyby (to, však neznamená se z nich nepoučit).
  • Mám roli, ve které mohu samostatně rozhodovat a uplatňovat své talenty.
  • Vím, jaké výsledky se ode mě očekávají.
  • Pravidelně dostávám otevřenou zpětnou vazbu.
  • Jsem férově ohodnocen.
  • Mám možnost se vzdělávat, růst a rozvíjet se.
  • Vedení firmy má jasno v tom, jaké jsou firemní hodnoty, vize a mise, pravidelně je komunikují a řídí se jimi.
  • Můj šéf naslouchá a bere v potaz mé nápady a názory.
  • Jsem slovně oceněn za to, co se mi povedlo.
  • a další…

Jaké charakteristiky pracovního prostředí jsou důležité pro vás?